Groen Gas Gelderland organiseerde dinsdag 18 december 2017 een bijeenkomst met een aantal buurtbewoners. In deze bijeenkomst informeerde de directie de aanwezigen over het nieuwe plan van aanpak voor de bio installatie. Om de stankoverlast tegen te gaan gaat Groen Gas Gelderland nieuwe filters plaatsen. 


De buurtbewoners klagen al sinds de start van de productie regelmatig over stankoverlast. Directeur Ab Emmerzaal van Groen Gas Gelderland bood hiervoor tijdens de bijeenkomst excuses aan. “Het was en is nooit onze bedoeling geweest om overlast te veroorzaken. Wij betreuren het dan ook zeer dat buurtbewoners zoveel last hebben van de stank die ontstaat in de installatie. Na lang onderzoek blijkt dat het geurfilter onvoldoende werkt en ook niet aangepast kan worden. Daarom kiezen we nu voor een nieuwe oplossing met grotere filters. Dit moet de stankoverlast tegengaan.” De nieuwe geurfilters kunnen waarschijnlijk in het voorjaar van 2018 in gebruik worden genomen. 


Vragen waren er ook over de gezondheidsrisico’s. Uit eigen onderzoek blijkt dat de vrijgekomen, biologische stoffen in deze lage concentraties niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar ook stank kan de gezondheid schaden. Daarom onderzoekt de GGD samen met het RIVM nogmaals de risico’s. De uitslag hiervan wordt de eerste helft van 2018 verwacht.


Groen Gas Gelderland wil graag meer en beter communiceren met buurtbewoners en geïnteresseerden. Daarom actualiseren we de website en schrijven we regelmatig berichten en nieuwsbrieven. Met buurtbewoners is afgesproken dat we hen periodiek en bij calamiteiten per e-mail informeren.